Kategorier
Skoger IL

Skoger IL støtter boikott av Qatar-VM

Skoger IL vil stemme for boikott av VM i Qatar på det ekstraordinære forbundstinget i morgen.

Spørsmålet om norsk boikott av Qatar-VM i 2022 skal opp på det ekstraordinære forbundstinget i morgen, søndag 20. juni. Skoger IL ønsker å ta et tydelig standpunkt på at vi ikke ønsker å støtte opp om verken måten Qatar ble tildelt mesterskapet eller hendelsene som har skjedd i veien fra tildelingen til mesterskapet, og kommer til å stemme for boikott.

Dette gjør vi fordi vi ser på det som vår beste mulighet for å gjøre noe med korrupsjonen, sportsvaskingen og menneskerettighetsbruddene som gjøres i fotballens navn. Til tross for at det har blitt dokumentert systematiske og grove menneskerettighetsbrudd i landet opplever ikke vi at det har blitt gjort noe med dette fra FIFA sin side. Dialog har ikke ført frem, og vi ser få gode argumenter for at det kommer til å føre frem, og mener dermed at det heller ikke er det beste alternativet for å gi varig endring i Qatar. Vi ser derfor på boikott som den klart beste løsningen.

De 26 tiltakene i rapporten til Qatar-utvalget, ledet av Sven Mollekleiv, er gode tiltak, men uten hardere skyts har vi liten tiltro til at det kommer til å føre til varige endringer. Dersom Qatar-VM i 2022 blir en suksess gir det et signal om at metodene som er brukt i veien fra tildelingen til mesterskapet, korrupsjon, menneskerettighetsbrudd og sportsvasking, er noe som fungerer. Det vil ikke føre til at det blir mindre av det, men heller mer.

Vi mener det er totalt uakseptabelt og ønsker at Norge gir et klart signal om at dette ikke er noe vi ønsker å delta i.

Fotball skal handle om fellesskap, glede og gode opplevelser for alle. Vi jobber hver eneste dag med å legge til rette for at barn, unge og voksne får ta del i denne fantastiske idretten. Fotball-VM i Qatar handler om alt annet enn dette. Dette mesterskapet er utelukkende en del av Qatars PR-strategi for å reinvaske sitt eget omdømme i verden og glatte over systematiske og grove brudd på menneskerettighetene. Landet har fått mesterskapet etter en korrupsjonskampanje som er uten sidestykke, selv i FIFA-sammenheng.

Ikke minst er forholdene for arbeiderne som bygger stadioner og infrastruktur til mesterskapet helt horrible. Det er dokumentert massive brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter, og mange mennesker har allerede dødd i fotballens navn. Vi – som fotballklubb – finner oss ikke lenger i at idretten vår skal bidra til undertrykkelse og død.

NFF har siden tildelingen av mesterskapet jobbet systematisk overfor myndighetene i Qatar for å forbedre forholdene for arbeiderne i landet. Denne innsatsen fortjener heder, og den har bidratt til visse endringer i Qatars lovverk. Men det er ikke dokumentert at forholdene for arbeiderne på bakken faktisk har blitt bedre de siste ti årene. Byggeaktiviteten rundt mesterskapet har bare ført til at Qatar har importert omtrent en million nye fremmedarbeidere til å jobbe under slavelignende forhold. Sterke krefter i Qatar jobber nå også for å reversere lovendringene som er innført. Det er med andre ord svært lite som tyder på at mesterskapet har bidratt til mer enn at enda flere mennesker lider.

Når dialoglinjen ikke har ført til konkrete forbedringer, er det på tide å ta frem det siste verktøyet vi har i skrinet, nemlig boikott. Vi kan ikke spille fotball på en gravplass! En boikott vil ikke få døde arbeidere opp av graven, men det vil sette en tydelig standard for fremtidige mesterskap. FIFA og vertsnasjonene kan ikke lenger overse hvilke arbeidsforhold mesterskapene blir bygget opp under. Om vi deltar i dette mesterskapet, hvor går da grensen for hva vi kan tolerere i fremtiden?

Nok er nok: Vi som fotballfamilie kan ikke lenger akseptere at slike mesterskap gjennomføres i vårt navn. Det er vårt ansvar som idrett å sette grensen for hvilke menneskelige lidelser vi kan akseptere for at andre kan spille og se på idretten vi elsker. Qatar har gått langt over den grensen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s